Концепція громадського прострору перед кінотеатром Довженка. Архітектурний конкурс. 2місце.

Громадський простір центру Сихова, що розташовується перед КОЦ ім. Довженка є найбільшою площею у місті Львові і разом із тим є переважно зеленим простором.

Ми прагнули створити якомога більш гуманну міську площу — плазу, наповнену великими травниками і затінком дерев, свіжістю води пішохідного фонтану, затишними майданчиками, призначеними для активного і спокійного відпочинку різних мешканців Сихова.

Нашим найбільшим втручанням у вже давно сформований простір центру Сихова стало трасування додаткових шляхів для людей, врахувавши стежки, якими люди звикли ходити нащодень. Це робить його більш зручним і людино-орієнтованим. Цей громадський простір, периметр якого складає біля 600 м є великим навіть для такого житлового масиву як Сихів, тому пересікання його зручними пішохідними шляхами є дуже важливим.

Також переосмислення цього великого і дещо монотонного громадського простору спонукало нас до нової концепції відкритого простору, наповненого різними функціями — різними способами використання цього простору. Ми хотіли, щоб тут прижилися різні активності, що проявилося у появі таких елементів: пішохідний фонтан що дає можлтивість інтерактивного спілкування з водою, обрамлена великими деревами пікнік-зона, місце для дерев’яної сцени для танців, співі та іншої творчості місцевої молоді і не лише її, спортивна вело- і скейт- зона для старших (12-6 років) і молодших (6-12) відвідувачів.

Функціональне зонування громадського простору передбачає не лише зелену рекреацію, а й два відкриті простори: площу перед КОЦ ім. Довженка з можливістю проводити мистецькі виставки, освітні заходи під відкритим небом, з дизайнерськими меблями, що характеризуватимуть цей простір як новаторський і стануть його емблемою, з пішохідним фонтаном, що даватиме відчуття свіжості і яскраві враження мешканцям. А також меншу площу — перед будівлею спортивного комплексу, що провадитиме далі до спортивної зони і зони активного відпочинку.

Простір повинен залишатися вільним і проглядуваним, крізь нього люди безперешкодно проходитимуть, ідучи до своїх домівок, або зупинятимуться, приваблені його активностями.

Вода фонтану перед КОЦ ім. Довженка слугуватиме дзеркалом, в якому він відбиватиметься, головний акцент цього простору.

Символами оновленого громадського простору стане невелике накриття у формі увігнутого світловідбивного овоїда, що служить накриттям від сонця на площі, а також сихівською фішкою, що приваблюватиме відвідати цей громадський простір гостей міста з центру Львова.

Площа замощена великими сірими плитами, розграфленими більш темними смугами, що підкреслюють її масштаб і співмірність з мікрорайоном, а також чітку планувальну структуру, яку ми залишили.

[:uk]Завантажити файли[:en]Download files